zondag 31 maart 2013

Johannes Passion door Cantorij Monnickendam

Mijn vader gaat elk jaar tijdens de paas-periode naar een uitvoering van een van de Passion's.
Dit jaar was er een Johannes Passion.
Ik ben een keer eerder meegeweest maar toen was ik zeven en kon ik niet wakker blijven.
Dit keer ben ik wel meegegaan omdat het telt voor CKV en ik de klassieke muziek steeds meer ga waarderen.


De Johannes Passion is geschreven door J.S. Bach, en gaat over het leven van jezus.
En dan vanaf het eind. Wat er word bezongen is onder andere:  Judas die naar de joden gaat om jezus te verraden.  Jezus die gesprekken heeft met judas en de apostellen.  Verhaal over het laatste avondmaal.  Over Jezus die bij Herodes en bij Pontius Pilatus is, over Pilatus die zijn handen wast in onschuld terwijl hij Jezus laat kruizigen. Over de kruiziging en de volgende gebeurtenissen. Ook over Judas die zichzelf ophangt etc, etc.

De passion was in een kerk in Monnickendam en begon om 8 uur.
We zaten goed vooraan omdat we vroeg aankwamen (rond half acht) en het eerste uur was erg mooi.
Toen was er een korte pauze.  Na de pauze was het eigenlijk een beetje minder leuk omdat het in herhaling viel. Alsnog was het indrukwekkend.



Hieronder is een foto van de flyer, de kaartjes werden bij aankomst ingenomen dus die heb ik niet.


Verder zou ik niet weten wat ik erover moet vertellen.
Maar volgens mij zou dit moeten volstaan.

Vlootdag Monnickendam

Vandaag op 31 maart (eerste paasdag) was Vlootdag in monnickendam.
hier is de banner die het aankondigde.

Op de vlootdag waren allemaal leuke dingen.
Er was een tijd waar je gratis kon meevaren op bootjes (dit heb ik niet gedaan want op dat moment was ik aan het lunchen met mijn familie). Wel jammer want varen is altijd leuk.
Er waren overal demonstraties van ouderwetse beroepen. bijvoorbeeld een touwslager, zeilmaker en visroker waren bezig met demonstraties. Er scheen ook nog een houtsnijwerker te zijn maar die heb ik niet gezien.
Er was ook muziek van gezellige bandjes en er was een soort kleine vrijmarkt, waarvan de opbrengst gedeeltelijk naar de KNRM.
De markt was eigenlijk een beetje klein vond ik.

Het was op zich een gezellig volksgebeuren maar persoonlijk vond ik het niet zo leuk omdat het te volks is.

Hieronder nog twee foto's van mij met een paar van de bootjes en een lange rij met bootjes.

 Ik had verder nog foto's willen maken van de markt maar ik was het een klein beetje vergeten.


De Goede Mens - Poldertheater

In het begin van het jaar, in de week van 15 t/m 19 oktober ben ik met leerlingen van Duits van V6 en V5 naar het Ostade-Theater geweest.
Hier was een uitvoering van het stuk 'Der gute Mensch von Sezuan', geschreven door de innovatieve Duitse schrijver Bertolt Brecht. 
 
(een foto van de flyer en een handout over het verhaal)
Bertolt Brecht was een man van gegoede afkomst, die toch sympatiseerde met het Communisme.
Hij verliet in 1933 Duitsland en verbleef in Scandinavie en de Verenigde Staten. Na de oorlog kwam hij terug naar de DDR, en kreeg in Oost-Berlijn kreeg hij zelfs zijn eigen theater: het Berliner Ensemble. 
Hij heeft met zijn werk het hele theater omgegooid.  Hij oefende veel kritiek uit op de kapitalistische maatschappij en liet de toeschouwers meedenken en zelf een kritisch oordeel vormen.
Kenmerkend is het v-effect (vreemdelingeneffect): de acteurs identificeren zich niet met hun rol, zij zijn sprekers die hun verhaal zo objectief mogelijk moeten vertellen. Brecht gebruikt bijvoorbeeld ook liederen die afstandelijk de inhoud van de gespeelde scenes nog eens beschrijven. Hij schudt de toeschouwers wakker.
Dit is een voorbeeld van het Epische Theater, hierbij is geen indeling in vaststaande bedrijven, handeling word onderbroken door tussenteksten, liederen en commentarierende sprekers.

Dit kwam heel erg terug in het toneelstuk.
Tussen de gespeelde stukken door waren er vaak pauzes waarbij een persoon iets vertelde (vaak waren andere acteurs zich aan het omkleden).  Er waren liederen en ook wat stukken waarin de acteurs met het publiek communiceerde.
De toneelgroep speelde erg goed en wist goed om te gaan met de manier van theater spelen van Bertolt Brecht.
Het verhaal zelf was ook erg goed maar vind ik minder belangrijk.
In het kort gaat het over mensen: ieder vind zich een goed mens, maar als het erop aankomt zal blijken dat dit niet zo is.
Drie goden komen in het verhaal naar de stad Sezuan om te zoeken naar goede mensen, maar wie bepaalt wie goed en wie slecht is; Volgens Brecht moet een goed mens een beetje slecht zijn om te kunnen overleven, omdat ze anders worden weggestoten door de echte slechte mensen.
In het verhaal vinden de drie goden een vrouw (shen te, een prostituee). Ze krijgt geld van de goden om haar leven te beteren. Ze neemt een klein winkeltje over. Daar word ze getest door verschillende mensen zoals corrupte agenten, gemene huisbazen en schooiers die in de winkel komen overnachten etc.  Dan verkleed ze zich als haar niet bestaande neef om met deze problemen af te rekenen maar geeft ondertussen al haar geld uit om mensen te helpen, onder andere een man waarop ze verliefd is die haar eigenlijk gewoon aan het bestelen is.  Van deze man is ze zwanger dus wordt het uiteindelijk onmogelijk om zich nog voor te doen als haar neef en wordt ze ontmaskerd.
Dan wordt ze gezien tijdens het omkleden van zichzelf naar haar neef en denkt de menigte dat de neef de vrouw heeft vermoord omdat de vrouw steeds weg is (ze kan niet zwanger gezien worden).
In de rechtbank verteld ze het echte verhaal aan de rechters die eigenlijk de goden zijn.
Dan eindigt het verhaal en moet je zelf je conclusies trekken van wat er precies gebeurt is, wat er zal gebeuren met de vrouw en wat de goden denken.
 Een typisch Episch theater-stuk.

woensdag 20 maart 2013

Tentoonstelling Alan Turing, met Koen en Tim

Op Donderdag 4 Oktober zijn wij met de informatica klas naar een tentoonstelling van Alan Turing gegaan. Alan Turing word gezien als de vader van de informatica. Dit was en leuke activiteit en dit werd georganiseerd omdat het dat jaar Alan Turing jaar was. De tentoonstelling was op het Sciencepark in Amsterdam, hier gingen wij heen met de bus, hoewel iedereen het beter vond om met de trein te gaan omdat het goedkoper was en sneller ging, maar meneer Leijtens wil is wet.

 Toen we daar aankwamen begon het ook nog eens erg hard te regenen en konden we eerst nog niet naar binnen dus moesten we allemaal onder het afdakje voor de deur staan. Maar eenmaal binnen bij de tentoonstelling was het erg interessant.

We kregen eerst een soort les van een paar studenten die ons een Turing machine van lego lieten zien en demonstreerde hoe hij werkte. Dit was eigenlijk gewoon een soort hoor college. Daarna gingen we gewoon eventjes met zen alle langs de tentoonstelling lopen. De tentoonstelling was aardig klein maar wel interessant. De tentoonstelling ging ook over een paar revolutionaire uitvindingen in de informatica, zoals de eerste computer en de eerste computer in nederland etc.

Met: +Koen Heslinga   en +Tim van Dort

Enigma machine. Gekraakt door Alan turing in WO II