zondag 31 maart 2013

De Goede Mens - Poldertheater

In het begin van het jaar, in de week van 15 t/m 19 oktober ben ik met leerlingen van Duits van V6 en V5 naar het Ostade-Theater geweest.
Hier was een uitvoering van het stuk 'Der gute Mensch von Sezuan', geschreven door de innovatieve Duitse schrijver Bertolt Brecht. 
 
(een foto van de flyer en een handout over het verhaal)
Bertolt Brecht was een man van gegoede afkomst, die toch sympatiseerde met het Communisme.
Hij verliet in 1933 Duitsland en verbleef in Scandinavie en de Verenigde Staten. Na de oorlog kwam hij terug naar de DDR, en kreeg in Oost-Berlijn kreeg hij zelfs zijn eigen theater: het Berliner Ensemble. 
Hij heeft met zijn werk het hele theater omgegooid.  Hij oefende veel kritiek uit op de kapitalistische maatschappij en liet de toeschouwers meedenken en zelf een kritisch oordeel vormen.
Kenmerkend is het v-effect (vreemdelingeneffect): de acteurs identificeren zich niet met hun rol, zij zijn sprekers die hun verhaal zo objectief mogelijk moeten vertellen. Brecht gebruikt bijvoorbeeld ook liederen die afstandelijk de inhoud van de gespeelde scenes nog eens beschrijven. Hij schudt de toeschouwers wakker.
Dit is een voorbeeld van het Epische Theater, hierbij is geen indeling in vaststaande bedrijven, handeling word onderbroken door tussenteksten, liederen en commentarierende sprekers.

Dit kwam heel erg terug in het toneelstuk.
Tussen de gespeelde stukken door waren er vaak pauzes waarbij een persoon iets vertelde (vaak waren andere acteurs zich aan het omkleden).  Er waren liederen en ook wat stukken waarin de acteurs met het publiek communiceerde.
De toneelgroep speelde erg goed en wist goed om te gaan met de manier van theater spelen van Bertolt Brecht.
Het verhaal zelf was ook erg goed maar vind ik minder belangrijk.
In het kort gaat het over mensen: ieder vind zich een goed mens, maar als het erop aankomt zal blijken dat dit niet zo is.
Drie goden komen in het verhaal naar de stad Sezuan om te zoeken naar goede mensen, maar wie bepaalt wie goed en wie slecht is; Volgens Brecht moet een goed mens een beetje slecht zijn om te kunnen overleven, omdat ze anders worden weggestoten door de echte slechte mensen.
In het verhaal vinden de drie goden een vrouw (shen te, een prostituee). Ze krijgt geld van de goden om haar leven te beteren. Ze neemt een klein winkeltje over. Daar word ze getest door verschillende mensen zoals corrupte agenten, gemene huisbazen en schooiers die in de winkel komen overnachten etc.  Dan verkleed ze zich als haar niet bestaande neef om met deze problemen af te rekenen maar geeft ondertussen al haar geld uit om mensen te helpen, onder andere een man waarop ze verliefd is die haar eigenlijk gewoon aan het bestelen is.  Van deze man is ze zwanger dus wordt het uiteindelijk onmogelijk om zich nog voor te doen als haar neef en wordt ze ontmaskerd.
Dan wordt ze gezien tijdens het omkleden van zichzelf naar haar neef en denkt de menigte dat de neef de vrouw heeft vermoord omdat de vrouw steeds weg is (ze kan niet zwanger gezien worden).
In de rechtbank verteld ze het echte verhaal aan de rechters die eigenlijk de goden zijn.
Dan eindigt het verhaal en moet je zelf je conclusies trekken van wat er precies gebeurt is, wat er zal gebeuren met de vrouw en wat de goden denken.
 Een typisch Episch theater-stuk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten