zondag 23 juni 2013

Toneelstuk de Feeks door theater Damstede

Ik ben met een vriendengroep naar het toneelstuk de Feeks gegaan waarin mijn twee vrienden Koen en Tim speelden. We zijn naar de eerste avond geweest om ze te steunen.
Het stuk werd gespeeld in de onderbouw aula van Damstede. Ze hebben zelf op een grote houten plaat een achtergrond geschilderd voor het stuk en voor het publiek was het een geslaagd stuk.
Het stuk gaat over twee zussen, Bianca en Katherina. De jonge Bianca is lieftallig en heel mooi, maar mag niet trouwen met een man totdat haar oudere zus Katherina getrouwd is. Katherina wordt als een feeks (heks) beschouwd omdat ze ongelofelijk koppig is. Bianca wordt door veel mannen gevraagd om mee te trouwen, maar zij moeten allemaal wachten op de zus. Daarom gaan twee aanbidders van Bianca op zoek naar een man voor Katherina en zij vinden Petruchio (deze rol werd gespeeld door Koen). Petruchio heeft het moeilijk om haar te verleiden maar het lukt hem door zich als een nog grotere bruut te gedragen. Koen moet in het stuk met Katherina kussen, waarschijnlijk daarom is er voor gekozen om Zimme (Koen's vriendin) die rol te geven.
Uiteindelijk lukt het Petruchio om met Katherina te trouwen en wint één van de drie aanbidders de strijd om de liefde van Bianca. Het heeft een vrolijk einde waarin er drie trouwerijen plaatsvinden.
Als de drie getrouwde mannen een test doen om te kijken wiens vrouw het gehoorzaamst is, wint Katherina tot de verbazing van iedereen behalve Petruchio.

Tim F. heeft ook voor mij Tim van Dort over het stuk geïnterviewd:
Hoelang heb je je hierop voorbereid?
-Voor deze drie avonden hebben we zo'n 4/5 maanden getraind om het perfect te maken.
Was het uiteindelijk dan ook perfect gegaan?
-Nee, echt totaal niet. Er waren veel stiltes waarin Koen of een ander ervaren toneelspeler het moest oppakken. Dat deden ze wel goed, alleen gebeurde het te vaak. Ook was er een stuk vergeten, dat zo'n vijf minuten had moeten duren.
Ben je uiteindelijk wel tevreden over hoe deze eerste avond gegaan is?
-Voor een eerste avond wel ja. De nieuwelingen deden hun best en het kwam vaak goed tot stand.
En over je eigen prestatie?
-Ik vind persoonlijk dat ik het zelf wel goed gedaan heb.
Dat vind ik ook, Tim, en succes met de andere twee avonden.
-Dankjewel.
 
Het toneelstuk was wel leuk (en grappig), deels doordat het niet helemaal perfect was.
Het enige wat ik een beetje vreemd vond was het groepje 'leerlingen' wat een klas voor moest stellen die ook het stuk bekeek en een beetje brechtiaans tussendoor de scenes uit aan het leggen waren.
Maar dat waren dan waarschijnlijk rolletjes voor de mensen waar geen grote rol voor te vinden was.

Uiteindelijk een leuke avond gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten