zondag 23 juni 2013

Billy Elliot


Tijdens de werkweek van Damstede zijn we in Londen geweest.  Daar hebben we een tijdje vrij rond gelopen en in de avond zijn we naar het theaterstuk Billy Elliot geweest.
 Hierboven staat de ingang met wat reclame en hieronder staan wat foto's van de zaal zelf, een prachtige zaal, alleen de stoeltjes waren vreselijk krap, waarschijnlijk omdat al de Britten zo ontzettend klein zijn.  ik heb twee uur lang kramp gehad daar. Dat was iets minder leuk maar het stuk was erg mooi.
 





Het verhaal is te lang geleden om mij goed te herinneren dus hier is een samenvatting:
Het verhaal speelt zich af in een mijnwerkersdorpje in het Engeland van de jaren 80. Het gaat over een elfjarige jongen, Billy Elliot. Billy woont met zijn vader, zijn broer en zijn oma in een klein huisje in een armzalige wijk. Zijn vader en zijn broer zijn mijnwerkers, maar ze zijn in staking met andere mijnwerkers. Iets wat elke dag veel rellen oplevert. Billy’s moeder is overleden, het hele gezin heeft het daar erg moeilijk mee.

Billy wordt door zijn vader elke week naar boxles gestuurd, waar hij helemaal niet goed in is. Tijdens een boxles ziet Billy dat er een balletles wordt gegeven. Min of meer per ongeluk doet hij er aan mee. Hij vindt het heel erg leuk en besluit om het boxen op te geven voor ballet. Als zijn vader daarachter komt, wordt hij woedend. Hij vindt ballet iets voor meisjes en watjes. Hij wordt zo kwaad dat hij Billy verbiedt om ooit nog naar ballet te gaan, of boxen.
Als Billy’s balletlerares, mrs. Wilkinson, hem vertelt dat ze hem auditie wil laten doen voor een professionele balletschool, besluit Billy om in het geheim les te nemen van mrs. Wilkinson.
Ondertussen wordt de situatie thuis steeds slechter. Billy’s broer, Tony, gaat steeds feller staken en wordt uiteindelijk opgepakt door de politie. De rechtszaak is op de dag van Billy’s auditie, die hij daarom mist.
Er gaan een paar maanden voorbij, waarin Billy voor zichzelf oefent voor een nieuwe auditie. Als Billy zijn beste vriend Michael een keer meeneemt om hem te leren dansen, wordt hij ontdekt door zijn vader. Billy besluit om voor zijn vader zijn geoefende dans te dansen. Na het zien van deze dans slaat zijn vader helemaal om. Hij wil alles op alles zetten om het geld te krijgen dat Billy nodig heeft om naar die audities in Londen te kunnen. Het lukt hem.

Billy doet auditie, en weet bijna zeker dat hij het verknalt heeft. Tussen de audities door slaat hij uit frustratie een kind in elkaar. Ondanks dat hij weet dat hij het nu echt verknald heeft, wacht hij gespannen het bericht af. Hij wordt aangenomen. Billy neemt afscheid van zijn broer, oma en vader. De stakingen zijn voorbij en zijn broer en vader moeten weer de mijn in.
Jaren later, als Billy volwassen is, zien zijn vader, broer en beste vriend Michael hem optreden in een groot dansstuk. Hij heeft z’n droom waargemaakt.
bron




Al met al een leuke ervaring!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten